Inleiding

In de Tweede Wereldoorlog is mijn grootvader Wiecher Pool omgekomen tijdens het bombardement op de aardappelmeel- en strokartonfabriek aan de zuidelijke stadsgracht van Coevorden.
Dit feit en een "aangeboren" nieuwsgierigheid naar het verleden, heeft geleid tot een zoektocht naar details over dit bombardement.

In 1994 is er een gedenkplaat onthuld ter nagedachtenis aan het bombardement van 1944, zijn er sindsdien feiten en verhalen bekend geworden die (nog) niet gepubliceerd zijn.

Tijdens het bombardement op de spoorbrug van Holthuis, nabij het fabriekencomplex op 22 februari 1945, zijn een aantal vliegtuigen afgezwaaid naar het bruggencomplex De Haandrik, nabij Gramsbergen.

Tijdens dit afzwaaien richting Dedemsvaart zijn er bommen geworpen op dit complex en is opnieuw actueel geworden in 2007 door het voornemen om een nieuwe brug over de brug te plaatsen. Het bedrijf Herik Kust en Oeverwerken vroeg mij om hen mee te helpen bij het onderzoek naar beschietingen en bombardementen om het risico van niet ontplofte brisantgranaten in beeld te kunnen brengen.

Inmiddels is de brug geplaatst en zal binnenkort alle historische details van dit onderzoek geplaatst worden.

http://gramsbergen.herdenking.nl is een onderdeel van www.herdenking.nl en zal regelmatig geupdated worden. De updates van www.herdenking.nl kunt u volgen,door onder aan de inhoudspagina (links) te klikken op update xx-xx-200x

Door het elkaar "surfend" tegen te komen op het internet, heb ik de kleindochter van de Baron Voerst van Lynden, Jacqueline Quarles van Ufford, mogen ontmoeten tijdens mijn speurtocht naar het verleden en een bijdrage aan haar boek over haar grootvader mogen leveren middels bronmateriaal. Ik hoop ook deze manier haar opa te mogen herdenken via dit onderdeel van www.herdenking.nl.

Tenslotte wil ik de documentatiegroep 40-45 bedanken voor het recenseren van mijn site, de eer om de banner van deze documentatiegroep te mogen voeren, is een ondersteuning om www.herdenking.nl nog completer te maken.

Mocht u mij willen helpen met verhalen of feiten, aarzel niet, maar mail me.B. van der Weide 2007

Bé van der Weide
(Foto:Henk Benting Coevorden Huis aan Huis 2007)

info@herdenking.nl


Last update: 12-11-2007 by www.herdenking.nl